Инспирација од лик за кој од неодамна ми се јави идеја и желба да напишам збор два и да го претставам на тие што не им е познат, но и на тие што веќе слушнале за него. Се работи за фотограф кој живее и твори многу назад во времето, way back во претходниот век, поточно 1930тите години во Париз.

Sir Robert Doisneau е француски фотограф кој во 1930 година користи Leica на улиците низ Париз. Се истакнува со својата извонредна работа во улична и портретна фотографија. Doisneau е познат по неговите скромни, разиграни и иронични фотографии од интересни “everyday life” спротивставености, мешање на социјалните класи и многубројните екцентрични случувања низ тогашните Париските улици и кафулиња. Во повеќе од 20 книги тој дава еден интересен приказ на човековата слабост и животот како серија од чудни, но посебни моменти.
Kако негово најпознато дело, а воедно и едно од моите омилени, се издвојува Le baiser de l’hôtel de ville (Kiss by the Town Hall). Фотографирано во 1950 година , претставува случаен момент на страст на заљубен пар шетајќи низ улиците во Париз.
Во 1984 се закитува со титулата Chevalier (Knight) од страна на Легијата на честа (Legion of honor).

За животот и фотографијата како дел од неговиот издвојува мислење со кое верувам би се сложиле..

“Феномените од секојдневниот живот се толку возбудливи, што сметам дека ниту најдобриот филмски режисер не би можел да го долови неочекуваниот и непредвидливиот миг што ќе те најде низ улиците.”
 
 
 
Во продолжение уживајте во безвременските фотографии на Doisneau. За повеќе детали околку неговата работа и портфолио, check the Doisneau archives.

Saint Denis

Robert-Doisneau-Les-tabliers-de-la-rue-de-Rivoli-1978-image-via-tumblrcom

robert-doisneau-le-baiser-de-lhôtel-de-ville-photographs-gelatin-silver-print

parisienne

Place de la Concorde

Le violoncelle sous la pluie, Paris

L'Arc de triomphe sous la neige

l'information scolaire

La tour Eiffel sous la neige, Paris

danseuse

ll neige au studio paris

la seine

La passerelle à vapeur, Paris

La Madeleine sous la neige Paris circa

La diagonale des marches

La gargouille de Notre Dame

La dactylo du Vert Galant

La cavalerie du Champs de Mars

la lessive du marinier

la cabine de lanvin

Jean Babilée en plein vol

catherine verneuil

dans le metro

dance de be-bop

Be-bop en cave, Vieux Colombier

cafe de flore

b2910726ffef0b737ca201f4554822b8

Bal à l'Hôtel Lambert, Paris

d123563c7a34a32131d3037677846615

fleur de neige

Xenia Palley Robert Doisneau 1950

salut-paris-place-furstenberg-sous-la-neige-1966-les-plus-belles-photos-de-paris-sous-la-neige

930x3355-1-coco-chanel-aux-miroirsparis-195

22b0f1f134c915d7e6bb9d3063c920d7

Annie Fargue de profil

Point d'orgue

les jardins du champs de mars

LA DOUCHE A RAIZEUX, 1949

LA DOUCHE A RAIZEUX, 1949

Robert Doisneau sur la N98 près de Sainte